KAROLINA HARTMAN - MEZZOSOPRAAN
                                                                                                                                
Biografie
De uit Noord-Zweden afkomstige mezzosopraan Karolina Hartman studeerde aanvankelijk piano bij David Kuyken aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht.
In 2003 rondde zij met goed gevolg haar pianostudie af.
Toen een blessure haar een carrière als pianiste onmogelijk maakte, legde Karolina zich volledig toe op het zingen. 
Haar zangopleiding kreeg zij aan het Utrechts Conservatorium bij Margriet van Reisen en Henny Diemer. In 2007 heeft zij haar masterstudie zang op zeer succesvolle wijze afgerond. Zij volgde masterclasses bij o.a. Udo Reinemann, Rudolf Jansen, Jard van Nes, Robert Holl, Kurt Equiluz, Peter Kooij, Olaf Bär, Marcel Beekman en Jill Feldman.
Tegenwoordig wordt Karolina gecoacht door Marjan Kuiper.

Het liedrepertoire ligt Karolina bijzonder na aan het hart. Zij vertolkt met pianist
Maurice Lammerts van Bueren bijzondere programma's, waarin de liederen uit haar geboorteland een belangrijke plaats innemen. Onlangs waren zij samen in dit repertoire te horen op Radio 4 i.v.m. het Peter de Grote Festival. Karolina schreef over dit vrijwel onbekende repertoire artikelen en programmatoelichtingen, waarin haar affiniteit met het geschreven woord en de dichtkunst tot uiting komt. Sinds 2007 is zij soliste bij de Vereniging Vrienden van het Lied.
 Karolina is een veelgevraagd soliste voor het concert- en oratoriumrepertoire en heeft een groot repertoire opgebouwd, van barok- tot hedendaagse muziek. Behalve in bekende werken zoals de passies van Bach, Mozart’s Requiem, Mahler's Das Lied von der Erde en het Requiem van Duruflé, was Karolina te horen in zelden uitgevoerde werken van componisten als Caldara, Bonocini, Hasse, Rosenmüller en C.P.E. Bach.
Ze werkt samen met gerenommerde ensembles in binnen- en buitenland, zoals de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, Residentie Bachensembles o.l.v. Jos Vermunt, het Alban Berg Ensemble o.l.v. Stephan Pas, Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen en Contrasto Armonico o.l.v. Marco Vitale. Zij was te horen in meerdere radio-opnames, o.a. als soliste in een project van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven met muziek van Johann Rosenmüller, in solocantates van Alessandro Scarlatti met Collegium Ad Mosam, in liederen van Mahler en Schubert en samen
met Maurice Lammerts van Bueren in een uitvoering van Gabriel Fauré’s liederencyklus La Chanson d’Ève.
 
 Op operagebied was Karolina te horen in verschillende producties, zoals Orfeo Intermezzi van het Onafhankelijk Toneel te Rotterdam, Monteverdi's L’Orfeo (Ninfa) van Studio 32, Mozart's DieZauberflöte (Zweite Dame) met het Zweedse Kapellsbergs Musiksällskap en Caroline Ansink's De Onwankelbare (Ada van Gilse) onder regie van Marcel Sijm.
 
Als ensemblezanger werkt Karolina met Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herrewege.
 
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint